Pijlers van Zelfwaardering

Zelfwaardering staat niet op zichzelf. Meerdere menseigenschappen zorgen voor de waardering van jezelf. 

Afhankelijkheid

Afhankelijkheid kan worden omschreven als de staat waarin iemand vertrouwt op, of behoefte heeft aan, iets of iemand anders om te functioneren, tevredenheid te vinden of een bepaald doel te bereiken. Het kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals emotionele, fysieke, financiële of sociale afhankelijkheid. De bedoeling is dat je een gezonde afhankelijkheid nastreeft. Geen pleasegedrag vertonen, niet anderen belangrijker vinden dan jezelf.

Keuze Vrijheid

Keuzevrijheid verwijst naar het vermogen en de mogelijkheid om autonome beslissingen te nemen en handelingen te verrichten op basis van persoonlijke voorkeuren, overtuigingen en waarden. Het houdt in dat een individu de vrijheid heeft om te kiezen tussen verschillende opties en zelf te bepalen welke acties hij of zij onderneemt.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het geloof en het vertrouwen in je eigen capaciteiten, vaardigheden en waardigheid. Het is een positieve houding en overtuiging over jezelf, je bekwaamheid om met uitdagingen om te gaan en succes te behalen. Mensen met zelfvertrouwen hebben meestal een realistisch gevoel van eigenwaarde en zijn zich bewust van hun sterke punten en zwakke punten, maar laten zich niet ontmoedigen door tegenslagen.

Integriteit

Integerheid, ook wel bekend als integriteit, verwijst naar de kwaliteit van eerlijkheid en oprechtheid. Het is een persoonlijke eigenschap die wordt gekenmerkt door het handhaven van ethische principes en morele waarden, zelfs als er geen toezicht of controle is. Iemand die integer is, handelt op een consistente en eerlijke manier, zelfs als het gemakkelijker zou zijn om oneerlijk te zijn of de verkeerde keuzes te maken.

Zelfrespect

Zelfrespect, ook wel eigenwaarde genoemd, verwijst naar de positieve waardering en het gevoel van eigenwaarde dat een persoon heeft ten aanzien van zichzelf. Het is het geloof in de eigen waarde, competenties, rechten en intrinsieke waardigheid als individu. Zelfrespect heeft te maken met hoe iemand zichzelf ziet, accepteert en waardeert, ongeacht externe oordelen of omstandigheden.

Zelfcompassie

Zelfcompassie verwijst naar het vermogen om vriendelijk, begripvol en zorgzaam te zijn naar jezelf toe, vooral in tijden van pijn, lijden, onvolkomenheden of fouten. Het houdt in dat je jezelf accepteert, steunt en behandelt met dezelfde vriendelijkheid en mededogen waarmee je anderen zou behandelen.

Zelfwaardering

Al deze bovenstaande eigenschappen ontstaan normaal gesproken gedurende je opvoeding. Afhankelijk van hoe de omgeving met jou omgingen. Bijna iedereen krijgt te maken met aanpassingen. Vanaf 2 jaar begint deze ontwikkeling zich aan te kondigen. Afhankelijk van hoe je omgeving jou laat ontwikkelen kun je op natuurlijke wijze tegenmoet komen aan de waardering voor jezelf. Tot 6 jaar het zelfvertrouwen, leren omgaan met fouten maken, experimenteren, over grenzen gaan. Op een leeftijd vanaf 9 jaar begint de pre pubertijd en deze periode staat tot de 17 jaar voor het aanleren van respect. Respect kun je niet afdwingen (wat helaas wel vaak gebeurt), dat heb je als voorbeeld als volwassene te verdienen. Ook na je 17e is compassievol omgaan met je ervaringen en je omgeving van belang om de zelfwaardering hoog te krijgen. 

Een hoge zelrfwaardering staat garant voor Geluk & Gezondheid. In de eerste 25 jaar van je leven ontwikkel je jouw semantic in je brein, ofwel je mindset. Aan de hand van ervaringen en herhalingen bouw je aan je zelfbeeld. Je mindset dat je ontwikkeld draag je jouw hele leven bij je. Als je het gevoel van afwijzing hebt ervaren, zal dat levenslang bij je blijven. Wel kunnen we de scherpe hoeken en randen zachter maken. Dat gebeurt in therapie. Je kunt het gevoel van afwijzing bewerken, toch zal het altijd een signaalfunctie houden. 

Hoe het proces voor een hoge zelfwaardering verloopt kun je nalezen in mijn boeken en werkboeken. In het voorjaar van 2024 lanceeer ik een E-learning waarbij digitaal geleerd kan worden je zelfwaardering te verhogen en daarmee jouw problemen de baas te zijn en gelukkiger te staan in het leven. 

Over Ruud

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten

Loop jij kans op een burn out?

Wil jij weten hoe het écht met jou gaat en of jij kans loopt op een burn-out?

Met onze gratis burn-out test kun jij binnen enkele minuten ontdekken hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is. De test bestaat uit 12 vragen die jou helpen bij het herkennen van signalen en symptomen van burn-out.

Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw eigen welzijn en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.
Gun jezelf de tijd om te ontdekken hoe het écht met jou gaat en voorkom dat je overbelast raakt.
Start GRATIS test
Nee dank je.