Hoe een lage zelfwaardering Burn-out of Depressie kan veroorzaken

Als jij denkt dat burn-out klachten door je werk komen heb je het toch echt mis. Bij het onstaan van burn-out klachten wordt al snel naar het werk gewezen:

  • De werkdruk is te hoog
  •  Er wordt teveel op mijn bureau gegooid, mijn collega’s pakken niks op en ik moet alles doen.
  • Mijn baas verwacht dat ik alles prioriteit geef.
  • Er wordt maar verwacht dat ik elke dag overwerk

De oorzaak wordt dus vaak gezocht in de cultuur op het werk en de manier hoe er met mensen omgegaan wordt. Natuurlijk ontwikkelen burn-out klachten zich door aanhoudende stress. Toch is het werk slechts de katalysator van wat al jarenlang aanwezig is.

Ondanks dat de werkcultuur voor iedereen op het bedrijf hetzelfde is, zal niet iedereen burn-out klachten ontwikkelen.

Er zijn genoeg collega’s die gewoon schouderophalend omgaan met de stress : “Morgen weer een dag”.  Daarnaast blijkt ook vaak dat het wisselen van baan niet de oplossing blijkt: vroeg of laat komen de omstandigheden waarin een burn-out zich zal manifesteren weer voor. De oorzaak broedt dus meer in de mens zelf.

Wist je dat depressies en overspanning echt meer te maken hebben met hoe je in het leven staat? En dat zelfs je opvoeding hier voor een groot deel mee te maken heeft? Hoe veilig jouw opvoeding is geweest is een factor hierin. Uiteindelijk is alles terug te voeren op hoe hoog je zelfwaardering is. Want dit zorgt er weer voor hoe je jezelf overstrekt of hoe passief je bent. Je mindset wordt bepaald door hoe jij in het leven staat, hoe jouw zelfwaardering is.

Heb je een sterke mindset, dan ben jij in staat om te gaan met de triggers op het werk of in je relatie. Heb jij een hoge zelfwaardering, dan ga je op een andere manier met zaken om. Problemen worden uitdagingen, opmerkingen worden eerder opgevat als tips dan als negatieve kritiek en je zal zonder gevoelens van stress je grenzen aangeven en hier dus niet overheen (laten) gaan.

Al dertig jaar verdiep ik me in de mens en vanuit mijn wetenschappelijk onderzoek kwam ik terecht bij zelfwaardering en heb me hierin gespecialiseerd. Het blijft me facineren hoe weinig aandacht hieraan door mensen besteed blijft, terwijl hierin toch echt de sleutel ligt tot een voldaan gelukkig leven en succes in relaties en carriere. Wanneer je wilt afvallen, kun je kijken naar wat je eet. Maar dit geeft vaak tijdelijke resultaten. Pas wanneer je de achterliggende oorzaak bekijkt, het waarom, en daar mee aan de slag gaat zal je merken dat het veel gemakkelijker zal zijn om te verbeteren. De resultaten zullen bovendien van lange termijn zijn in plaats van tijdelijk.

Uitdaging : denk jij dat je een hoge of lage zelfwaardering hebt?

Ik daag je uit : neem eens de tijd om zelf te kijken hoe hoog jouw zelfwaardering is. Hiervoor heb ik een test ontwikkeld, waaraan veel wetenschappelijk onderzoek ten grondslag ligt. Wanneer jij deze test eerlijk invult, weet jij hoe je ervoor staat. Deze test kost je niks, nou ja : je zal er even voor moeten gaan zitten.

Gun jezelf deze gratis APK en doe de test.

Nu niet zoveel tijd? Doe de kleine test. Beknopter beeld, maar toch heel leerzaam.

Over Ruud

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten

Loop jij kans op een burn out?

Wil jij weten hoe het écht met jou gaat en of jij kans loopt op een burn-out?

Met onze gratis burn-out test kun jij binnen enkele minuten ontdekken hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is. De test bestaat uit 12 vragen die jou helpen bij het herkennen van signalen en symptomen van burn-out.

Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw eigen welzijn en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.
Gun jezelf de tijd om te ontdekken hoe het écht met jou gaat en voorkom dat je overbelast raakt.
Start GRATIS test
Nee dank je.