Hoe verloopt een burn-out

Herken de gradaties van een burn-out.

Een Burn-out ontstaat niet van de een op de andere dag. Juist het geleidelijke verloop van klachten is zo gevaarlijk. Hierdoor ligt het risico van onderschatting op de loer. En hoe eerder je aan jezelf kunt toegeven dat je op een burn-out afstevent, hoe minder de kwalijke gevolgen.

  • Ik neem je mee met wat signalen die op een ontwikkelende burn-out kunnen duiden. Natuurlijk is kan één signaal op zichzelf staan of een andere oorzaak hebben, maar herken je jezelf in meerdere signalen dan is dit een duidelijk alarmsignaal van je lijf.
  • Je gaat niet meer met plezier naar je werk, of zelfs je gezin thuis.
  • Je piekert veel over werk of bijvoorbeeld je relatie
  • Je merkt dat je sneller geïrriteerd bent, gefrustreerd of overdreven emotioneel reageert.
  • Je behoefte aan seks verminderd of is totaal weg
  • Je eet slecht : verlies of juist toename van eetlust.
  • Je hebt last van nek- en hoofdpijn
  • Je zenuwstelsel kan zich moeilijk ontspannend
  •  Je concentratie is weg
  •  Je gaat vaak over je eigen grenzen heen of past je juist erg veel aan.

Een beginnende burn out is vaak al maanden of jaren bezig, meestal dan nog als overspannenheid. Langdurige stressklachten die erger worden.

Vaak krijg je bij de huisarts te horen, dat er sprake is van een burn-out. je krijgt vervolgens medicijnen mee naar huis.

Een burn-out bestaat in gradaties

De normale stressperiode
Zorg dat je op tijd je rust en ontspanning neemt. Werk en privé breng je in balans.

Fase overspannenheid
Je bent er op tijd bij om even een time-out te nemen. Geniet van je omgeving, mindfullness of yoga. Ga wandelen, sporten. Eet gezond. Geen alcohol, geen nieuwe medicijnen. Je slaapt in het algemeen zeker nog minimaal 5 uur per nacht. Herstel maximaal 6 weken.

Lichte Burn out
Je kunt nog veel dingen gewoon aanpakken. Je kunt naar vrienden luisteren en ontmoeten. Je kunt anderen nog verdragen. Herstel duurt van 6 - 12 maanden.

Fase Burn out.
Je kunt de dagelijkse dingen nog wel uitvoeren, zoals opstaan, eten, douchen, wandelen of lopen in huis. Herstelfase duurt ongeveer 1 jaar, afhankelijk van hoe snel je erbij bent;

De Totale Burn Out
Een echte burn-out betekent dat je plotseling niet meer je bed uit kunt komen om bijvoorbeeld te plassen. Je lichaam is letterlijk opgebrand. Het herstel kan een lange tijd duren, denk aan minimaal 1 jaar of jaren (afhankelijk van jouw geestelijke gezondheid).

Ook voor werkgevers is het belangrijk te weten in hoeverre de werknemer een burn-out ontwikkelt. Tenslotte presteert iemand gewoon beter wanneer hij of zij zich goed voelt. Wil je weten hoe je dit kunt herkennen, mail mijn dan eens om mijn magazine over burn-out. Ik stuur het je graag vrijblijvend toe.

Een lage zelfwaardering staat overigens garant voor een stress periode. Zorg ervoor dat je personeel werkt aan een hogere zelfwaardering. Dat kan met de 1:1 trainingen.

Wil je weten hoe hoog jouw zelfwaardering is?

De hoogte van jouw zelfwaardering bepaalt mede het gevaar en de ernst waarin een burn-out zich kan ontwikkelen. Deze test is door jarenlang onderzoek opgesteld en geeft een zeer helder beeld van jouw mate van zelfwaardering en of je hiermee aan de slag zou moeten. Het doen van de test is GRATIS en vrijblijvend, maar neem er wel even de tijd voor. Zeer waardevol en een investering in jezelf.

Ik wil de test graag doen

Ik heb niet zoveel tijd, maar ik wil wel een korte kleine test doen. (Minder specifiek)

 

Over Ruud

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten

Loop jij kans op een burn out?

Wil jij weten hoe het écht met jou gaat en of jij kans loopt op een burn-out?

Met onze gratis burn-out test kun jij binnen enkele minuten ontdekken hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is. De test bestaat uit 12 vragen die jou helpen bij het herkennen van signalen en symptomen van burn-out.

Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw eigen welzijn en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.
Gun jezelf de tijd om te ontdekken hoe het écht met jou gaat en voorkom dat je overbelast raakt.
Start GRATIS test
Nee dank je.