De bekendste methode om te analyseren hoe je functioneert is het onderzoek naar je gedrag. Vanuit het behaviourisme uit de vorige eeuw maken de meeste psychologen gebruik van deze methode. Ik gebruik het als interventie en vul het aan bij de rest van mijn aanbod. 

Home > >

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een behandeling die je samen met een therapeut doet. Cgt is actief en doelgericht: je gaat je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen.

Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen. 

Cgt maakt de kans kleiner dat psychische en lichamelijke problemen terugkomen. In een aantal gevallen werkt cgt werkt beter dan medicijnen. En cgt heeft minder bijwerkingen dan medicijnen.

Hoe werkt cgt?

Cgt leert je via oefeningen en opdrachten anders te denken en te doen. Dit vermindert je klachten. Cgt geeft je ook handvatten waarmee je problemen in de toekomst beter aankan.

Cgt is vooral gericht op het hier en nu. De oorzaak van je klachten kun je namelijk niet altijd meer vinden. Dat is ook niet altijd nodig. De belangrijkste vraag voor een cgt-behandeling is: waarom blijft dit probleem nu bij jou voortbestaan?

Het kan zijn dat je terecht bent gekomen in een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag. Stel, je hebt ruzie op je werk gehad. En je bent daardoor onzeker geworden over wat je collega’s van je denken. Uit angst voor afwijzing trekt je je steeds meer terug. Je doet niet meer mee aan sociale activiteiten. Door dit gedrag ga je er steeds minder bij horen en voel je je verdrietig.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Het kan zijn dat je ergens anders last van hebt. Maar ook dan kun je te maken hebben met die negatieve spiraal. Met cgt leer je die te doorbreken door anders te gaan reageren.

Hoe gaat een cgt-behandeling in zijn werk?

Eerst breng je samen met je therapeut in kaart wat er gebeurt in je leven. En hoe je op die gebeurtenissen reageert. Je onderzoekt hoe goed jouw manier van reageren je helpt. En of er manieren mogelijk zijn die je méér helpen.

Daarna ga je oefenen met nieuwe manieren van denken en doen. Dat doe je tijdens de afspraak met je therapeut, maar vooral buiten de spreekkamer.

Cgt is dus een actieve therapie waar je in je dagelijkse leven mee aan de slag gaat. Door dat oefenen leer je vaardigheden waar je je hele leven iets aan hebt.

Persoonlijke aanpak

Cgt is een samenwerkingsproject. Je therapeut stemt haar/zijn aanpak af op jouw situatie en wensen. Zij/hij gaat uit van jouw kracht en mogelijkheden om je problemen aan te pakken.

Van psychische klachten kun je goed herstellen. Toch kan het zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. Cgt kan je helpen om daar minder last van te hebben.

Doelgerichte therapie

Cg-therapeuten zijn opgeleid om volgens een duidelijk plan aan de slag te gaan. Ze vragen regelmatig: Hoe ver ben je met je doelen? Waar loop je tegenaan? Hoeveel last heb je nog van je klachten?

Het doel van cgt is een afname van je klachten. Vaak hebben mensen meerdere klachten die invloed op elkaar hebben. Met je therapeut breng je in kaart wat je belangrijkste klacht is. Daar ga je als eerste mee aan de slag. Als die afneemt, worden andere klachten vaak ook minder.

Cgt vergeleken met andere behandelingen

Denk je bij therapie ook aan iemand die op een sofa ligt en over vroeger praat? Dat is nogal ouderwets. Vergeleken met andere behandelingen is cgt meestal:

  • meer gericht op het hier en nu dan op het verleden
  • meer gericht op doen (oefenen) dan op praten
  • meer gericht op veranderen dan op inzicht alleen
  • meer gestructureerd: met een duidelijke opbouw en doelen
  • van kortere duur
  • beter onderzocht in wetenschappelijk onderzoek

Naast cgt zijn er ook andere therapieën die kunnen helpen. Bespreek met je huisarts of behandelaar welke behandelopties er zijn en of cgt past bij je behoefte en hulpvraag.

 

 

Over Ruud

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten

Loop jij kans op een burn out?

Wil jij weten hoe het écht met jou gaat en of jij kans loopt op een burn-out?

Met onze gratis burn-out test kun jij binnen enkele minuten ontdekken hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is. De test bestaat uit 12 vragen die jou helpen bij het herkennen van signalen en symptomen van burn-out.

Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw eigen welzijn en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.
Gun jezelf de tijd om te ontdekken hoe het écht met jou gaat en voorkom dat je overbelast raakt.
Start GRATIS test
Nee dank je.