Home > >

Depressie

Van somberheid naar depressiviteit

Iedereen heeft zich wel eens somber gevoeld en niet veel zin gehad in de dingen om zich heen. Dit soort gevoelens zijn heel normaal en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over.Anders is dit wanneer de onderliggende oorzaak van de sombere gevoelens een depressie is. In dit geval kunnen de sombere stemming en het verlies van interesse en plezier steeds erger worden en kunnen de gevoelens langdurig blijven aanhouden.

Wanneer ben ik depressief en wanneer gewoon down?

De scheidingslijn tussen 'normale somberheid' en het hebben van een depressie is soms lastig te bepalen.

Een nadeel hiervan is dat mensen geneigd kunnen zijn te wachten tot het vanzelf overgaat of tot de klachten toenemen, terwijl het beter zou zijn om hulp te zoeken. Het vroegtijdig herkennen en onderkennen van klachten en in een vroeg stadium hulp zoeken verhoogt de effectiviteit van de behandeling en kan voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt.

 

Het is verstandig om bedacht te zijn op de signalen die een voorbode kunnen zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Als hulpmiddel om depressie in een vroeg stadium te kunnen herkennen kijk je bij Eerste Depressie Signalen. Let wel: de aanwezigheid van één signaal of combinaties van meerdere van de signalen is niet voldoende om te spreken van een depressie. Het kan ook binnen het spectrum van het normale vallen.

Zie het daarom vooral als waarschuwingen en om de alertheid te vergroten dat de kans op het ontwikkelen van een depressie bestaat. Bij een depressie geldt als regel dat hier pas van wordt gesproken als gedurende twee volle weken bepaalde symptomen meer wel dan niet aanwezig zijn.

Depressie Symptomen

Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen moeten wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Ten minste één van de symptomen is depressieve stemming of vermindering van interesse en plezier.

  1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.
  4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
  5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
  6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
  8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
  9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

Symptomen bij Kinderen

Een depressie kan ook voorkomen bij jongere kinderen. Van kinderen tussen de zes en twaalf jaar heeft 1 à 2% een depressie. In plaats van somber en futloos zijn depressieve kinderen vooral prikkelbaar en druk.

Daarnaast denken ze vaak negatief en kunnen ze zich snel schuldig en onbemind voelen. Symptomen van een depressie bij kinderen kunnen zijn:

  1. Slaapproblemen
  2. Nachtmerries
  3. Verlies van eetlust
  4. Onverklaarbare lichamelijke pijn
  5. Slechtere schoolprestaties
  6. Gedragsveranderingen.

heb jij last? Vertel het mij

Jongens worden daarbij eerder onhandelbaar en meisjes vertonen vaker terugtrekgedrag. Het herkennen van een depressie bij kinderen is belangrijk. Net als bij volwassenen kan een depressie bij kinderen effectief met cognitieve gedragstherapie worden behandeld. Bij kinderen met een depressie zien we vaak gevolgen in het sociale leven (bijvoorbeeld minder vriendschappen) en de schoolprestaties (zoals onder het niveau presteren). Juist op jonge leeftijd is het dus belangrijk dat het kind lekker in zijn vel zit en zich volledig kan ontwikkelen. Als een depressie hierbij in de weg zit, vraagt dat om een aanpak waarbij meestal ook het gezin en/of de school bij betrokken zal worden.

 

Waarom een depressie samenhangt met de mate van zelfwaardering

Je maakt bijna geen keuzes, je twijfelt voortdurend. Je hebt niet geleerd van je ouders hoe jij vertrouwen uit je eigen prestaties kunt halen. Je hebt het tegendeel ervaren, namelijk dat jij het niet goed deed of niet luisterde of overbeschermd werd. Voortdurend is er een aanslag geweest (vaak onbewust door ouders bekrachtigd) op jouw existentie (bestaan). Je hebt ook nooit een voorbeeld gehad hoe je om kunt gaan met respect. Met name in de pubertijd heb je veel weerstand ervaren van je ouders om jouw te begrijpen of op de juiste manier aan te moedigen. Respect valt te leren als je voorbeeld respectvol met jou om is gegaan. Vaak voel jij je kwetsbaar en vindt je dat erg, terwijl juist kwetsbaarheid een kracht is. Met andere woorden je bestaan heeft een compleet verkeerde ontwikkeling ervaren. Daarnaast zijn er ook nog eens DNA sporen te vinden, zodat het overdraagbaar kan zijn. Maar overdracht via de genen hoeft niet uit te monden in een depressie. je bent er  gevoelig voor, alleen heb je geleerd ermee om te gaan op een voor jou acceptabele manier. Vaak ben je erg afhankelijk geweest en eigenlijk nog steeds. 

 

Een depressie kan de oorzaak zijn bij zelfdoding. Je kunt beter dood zijn. Eigenlijk maken veel mensen een periode mee in hun leven, dat het wel eens aantrekkelijk kan zijn eruit te stappen. Afhankelijk van jouw ellende en leed bepaal jij wat je ermee doet. Je respect voor jezelf is gedaald tot een nulpunt. Jij doet er niet meer toe.

Verhoog je zelfwaardering en je zult ervaren, dat ook daar de sneeuwbal voor effect zorgt. Het enige wat er van je gevraagd wordt is dat je het wil. je wilt een beter leven, je wilt een betere toekomst. Omdat jij er toe doet! 

Mindset 

Je geest zegt voortdurend dat je het niet kunt of dat het niet lukt, terwijl je boos bent en dit niet kunt uiten. Uiteindelijk gaat je hele bestaan (breinaanpassing) afgestemd worden op het toch niet kunnen of lukken. De nodige boosheid komt er niet uit en alles slaat zich op in je lichaam. Je kunt beter blijven liggen, dan dat je iets onderneemt. Huisartsen en GGZ komen vervolgens vaak gelijk met anti-dpressiva of slaapmiddelen bij je. Op deze wijze raakt het brein letterlijk verslaafd aan stofjes buiten het lichaam om gemaakt. De aanmaak van eigen stofjes sterft af. Terwijl het enige medicijn eigenlijk beweging is, het doen, het ondernemen. Zelfs sex is een beter medicijn. als je depressief bent geniet je allang niet meer van sex. Terwijl juist het klaarkomen zorgt voor aanmaak van die stofjes welke in anti depressiva terug te vinden zijn en je juist nodig hebt. Masturbatie is ook erg nuttig. Hier ligt dus een keuze moment. Welke keuze ga jij maken? Neem je een pil of ga je voor de eigen aanmaak van de stofjes die je nodig hebt? Tja, de pil is toch makkelijk. Helaas wakkert onze gezondheidszorg dit aan. Depressie ervaar je in stadia. als je inderdaad elke dag bezig bent met dood te gaan, is een antidepressiva nuttig. Maar als wij ons timide of depressief voelen, is actie nuttig. 

 

Recensie:

Ruud heeft mij hulp geboden in een periode waarin ik heel erg depressief was, ten einde raad, besluiteloos, geen zelfvertrouwen meer had, het leven niet meer zag zitten.
 Ik voelde me na elk gesprek positiever worden. Hij begrijpt wat je zegt en hij luistert echt naar je. Hij probeert je ook op de kast te zetten. Hij neemt geen blad voor zijn mond, het kan maar duidelijk zijn.

J.de R (54)

 

Even bellen?

Hoewel de ultieme probleemoplosser niet bestaat, is er wel degelijk een hulpverlener die beter bij jou past dan de ander. Wil jij erachter komen of wij een match zijn? Maak dan nu een belafspraak en laat mij jouw angel ontdekken.

Ik begrijp dat het soms lastig kan zijn om de juiste hulpverlener te vinden. Daarom bied ik jou de mogelijkheid om kennis te maken en te bepalen of wij bij elkaar passen. Tijdens ons gesprek zal ik naar jouw verhaal luisteren en ontdekken waar de pijn, stress of obstakels zitten.

Mijn grootste talent is om jouw potentie te zien en kansen te creëren om beter te worden. Dus waar wacht je nog op? Maak nu een belafspraak en ontdek wat ik voor jou kan betekenen!

Ik wil graag eens vrijblijvend bellen

Ben jij klaar voor de grote test?

Een globaal beeld op gebied van de kleinere test met 12 vragen is leuk, maar als jij het aandurft kunnen we écht de diepte ingaan. Echt precies weten hoe hoog jouw zelfwaardering is. Als expert op het gebied van zelfwaardering weet ik precies wat een hoge- of lage zelfwaardering veroorzaakt. Ik daag je uit voor de serieuse test met een waardevolle uitkomst.

Zelfwaardering is de manier waarop je over jezelf denkt en dit beeld kan negatief of positief zijn. Heb je een laag zelfbeeld, dan voel je je vaak tekortschieten. Bij een positief zelfbeeld voel je je goed om wie je bent en accepteer je jezelf met al je sterke én zwakke kanten. Je vindt jezelf oké, los van de prestaties die je levert, je status of je bezittingen. Een hoge mate van zelfwaardering is een belangrijke voorwaarde voor geluk en succes, zowel in je privéleven als in je carrière.

De uitgebreide test duurt ongeveer 20 minuten, maar geeft je een heel concreet beeld hoe het met jouw zelfwaarding staat.  Deze kun je nu geheel gratis maken.

Start de test

Over Ruud

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten

Loop jij kans op een burn out?

Wil jij weten hoe het écht met jou gaat en of jij kans loopt op een burn-out?

Met onze gratis burn-out test kun jij binnen enkele minuten ontdekken hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is. De test bestaat uit 12 vragen die jou helpen bij het herkennen van signalen en symptomen van burn-out.

Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw eigen welzijn en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.
Gun jezelf de tijd om te ontdekken hoe het écht met jou gaat en voorkom dat je overbelast raakt.
Start GRATIS test
Nee dank je.