Zelfwaardering staat niet op zichzelf, het bestaat uit meerdere menseigenschappen (pijlers). 

 metafoor zelfwaardering a

Zelfwaardering staat niet op zichzelf. Het is een complex systeem van diverse menseigenschappen welke invloed kunnen hebben op ons leven. Ons gedrag, onze handelingen, onze gevoelens, gedachten, verbeelding en somatiek komen voort uit dat ene woord: zelfwaardering. Ik probeer met onderstaande uitleg uit te leggen waar zelfwaardering uit bestaat en wanneer het op natuurlijke wijze invloed heeft op je leven (opvoeding). 

 metafoor zelfwaardering 1

metafoor zelfwaardering 2

Het bouwen van een huis kost tijd. Belangrijk is dat het huis stabiel en hoogwaardig gebouwd wordt. zo gebeurt dat ook in het leven van de mens. De opvoeding staat centraal om te leren omgaan met vertrouwen, respect voor jezelf en anderen. 

Een formule van totale menseigenschappen kun je samenstellen uit:

Het totaal concept bestaat uit een gezonde afhankelijkheid (fundering). Het bouwproces begint vanaf de geboorte en tijdens de eerste 6 jaar staat het in het teken van vertrouwen. Zoeken naar de balans tussen wantrouwen en vertrouwen. Wantrouwen ontstaat als behoeften van de baby of het kleine kind niet wordt beantwoord. 

Eerste verdieping staat voor Vertrouwen. Alleen staat vertrouwen ook niet op zichzelf. Essentieel is het maken van keuzes tijdens deze periode. Bijvoorbeeld in de kleutertijd hoort een kind te gaan experimenteren, over grenzen te gaan (wat de peuter ook al probeerde). Nu past ons brein zich sneller aan. Veiligheid is belangrijk. 

De tweede verdieping staat voor het leren van respect. Respect kan niet worden afgedwongen. Het voorbeeld is de volwassene, de maatschappij, je cultuur. Je leert dat tijdens je pubertijd (vanaf 9 jaar-17 jaar). Pas op je zestiende kun je begrijpen wat consequenties zijn van handelingen, gedragingen. Dan kunnen ze pas de verantwoording nemen over hun eigen leven en gedrag. Een belangrijke aanvulling is, dat respect mogelijk is als je integer kunt zijn. Je kwetsbaar durft op te stellen. De mopeilijkste opgave voor een puber of jong volwassene. De compassie is nodig om fouten te mogen maken, grenzen over te gaan en te gaan experimenteren. 

metafoor zelfwaardering b

Download uitleg over zelfwaardering

metafoor zelfwaardering c

Contact

Ruud van Lent
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
Telefoonnummer: 06 - 10 266 452
E-mailadres: info@ruudvanlent.nl
linkedIn
Sluiten