Specialist in Zelfwaardering
Ruud van Lent
Ruud van Lent is een professional met een brede specialisatie en ervaring op verschillende gebieden van de psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Zijn expertise omvat (bekeken vanuit de ogen van clienten, collegae, docenten):
1. Ontwikkelingsdeskundige: Van Lent beschikt over aanzienlijke ervaring in het begeleiden van groepsdynamica en het stimuleren van ontwikkeling, zowel in trainingen als in cursussen.
2. Specialist in Zelfwaardering: Hij heeft zich de afgelopen dertig jaar gericht op het begrijpen van menselijk gedrag en zelfwaardering. Dit omvat onderzoek naar de opbouw van zelfwaardering en de ontwikkeling van een therapeutische setting voor mensen die hun zelfwaardering willen verhogen.
3. Psycholoog, Ontwikkelingspsychologie, Neuropsychologie, Psychotherapie: Van Lent heeft een brede achtergrond in verschillende takken van de psychologie. Naast zijn werk als therapeut is hij ook actief als coach, trainer, docent, en auteur.
4. Onderzoek naar Gehechtheidsfilosofie en Zelfwaardering: Hij heeft zich verdiept in de gehechtheidsfilosofie en heeft eigen onderzoek gedaan naar zelfwaardering, wat leidde tot de ontwikkeling van de zelfwaarderingstest.
5. Ervaring als Ontwikkelaar en Docent: Van Lent heeft trainingen en cursussen verzorgd voor verschillende doelgroepen en heeft opleidingen aangeboden voor kindercoaches en kindercounselors. Als ontwikkelingsdeskundige biedt hij doelgerichte benaderingen om zelfwaardering te verhogen.
Zijn werk en onderzoek zijn gericht op het bevorderen van persoonlijke groei en zelfinzicht, waarbij zelfwaardering een centrale rol speelt. Van Lent combineert zijn uitgebreide kennis op het gebied van psychologie met praktische toepassingen om mensen te helpen hun zelfbeeld en algemeen welzijn te verbeteren.
De afgelopen dertig jaar ben ik bezig geweest een beeld te krijgen over hoe mensen in elkaar zitten. Ik ben een erg nieuwgierig persoon en relateer de ervaringen in mijn eigen leven als iets wat iedereen kan overkomen. Mijn zwakke punt is mezelf verantwoordelijk voelen, waarbij ik letterlijk kan bevriezen als het aankomt op grote keuzes in het leven. Op mijn vijftigste volbracht ik een jarenlange studie psychotherapeutische wetenschappen. Een verrijking om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Na deze studie kreeg ik zin in wetenschappelijk onderzoek en landde bij het verleden: de gehechtheidsfilosofie. Mijn ogen gingen open en vele kwartjes vielen voor mij. Door zelf onderzoek te doen kwam ik na een lange zoektocht bij een onderwerp welke eigenlijk de kern in mijn leven samenvat: zelfwaardering.
Ik ontdekte dat zelfwaardering niet op zichzelf staat. Net als een DNA streng is het opgebouwd. Na het onderzoek leverde het mij interessante gegevens op, waarmee ik in 2012 aan de slag ging om inhoud te geven aan een therapeutische setting voor mensen welke hun zelfwaardering willen verhogen.
Tot mijn verbazing resulteerde de training in een aanzienlijk groei naar een positief zelfbeeld.
Het vergde dieper onderzoek om de groei ook meetbaar te krijgen. Het ontstaan van de zelfwaarderingstest gaf de oplossing. Ik beschrijf het nu erg kort door de bocht, maar na het lezen, herlezen, ontwikkelen en analyseren heeft het mezelf verrijkt tot de man wie ik nu ben. Uit mijn opvoeding kreeg ik erg weinig support om mijn zelfwaardering op natuurlijke wijze te ervaren. Eigenlijk te veel beschermd opgevoed resulteerde in een extreem laag zelfbeeld. Iets waar ik jaren nog last van had. Gevoel van afwijzing, onveilige gehechtheid (ambivalent) kon ik achter mij laten door mijn eigen ontdekkingen in de wereld van de psychologie en neurologie.
Inmiddels is er een protocollaire opbouw van de volwassenen training gemaakt, gekoppeld aan de testresultaten, levert het voor iedere deelnemer winst op. De winst staat voor Geluk.
Een gelukkiger leven, minder stressvol, betere gezondheid, diepere relatie met mijn partner, veilige opvoeding voor mijn kinderen.
Ik hecht waarde aan de uitspraak: voorkomen is beter dan genezen! Deze uitspraak houdt mij al jaren bezig om ouders te informeren ov er hechting en zelfwaardering aanleren bij hun kinderen. Preventief wil ik mijn steentje bijdragen, zodat iedere ouder zelf kan kiezen hoe zij hun kind willen voeden, want onbewust halen zij het zelfvertrouwen en respect weg bij hun kind en zadelen zij hun kind op met jarenlange ellende op latere leeftijd. Net zoals mijn moeder met goedbedoelde bescherming het onmogelijk maakte te ervaren wat consequenties van gedrag zijn, welke keuzes ik gemakkelijk kan maken en hoe is bij moeilijkheden eenvoudigere oplossingen kan verzinnen, zonder te bevriezen. Het gebeurt zonder dat je er erg in hebt, omdat je het eenvoudig niet wist, echter daar komt nu verandering in: iedereen kan het weten door zich erin te verdiepen.
Als ontwikkelingsdeskundige, therapeut, ontwikkelaar, docent kan ik iedere doelgroep voorzien van een adequate invulling om zelfwaardering blijvend te verhogen.
Mijn kwaliteiten:
Ik voel mij betrokken bij jouw problematiek en wil mijn ervaringen en kennis inzetten om jou verder te helpen. Ik ben erg nieuwgierig in jouw gedachtengang en wil je graag leren begrijpen. Ik ben doortastend, recht door zee, direct, bedachtzaam, geduldig en neem geen blad voor mijn mond. Humor vind ik belangrijk en daar maak ik gebruik van ook al is de situatie waarin je zit niet leuk. Ik houd een spiegel voor en luister zonder be- of veroordeling. Ik ben in staat snel en veilig tot de kern tot komen. Daardoor krijg je inzicht in jezelf en wordt je bewust van je mogelijkheden. Ik durf mijn nek uit te steken, kwetsbaar op te stellen en het diepste eruit te halen. Dit zijn onder meer kwaliteiten welke je terug zult vinden in de recensies van oud clienten.
Verder ben ik een organisator, pionier en avonturier. Ik reis graag naar het diepste geheim van het leven.
Wie is Ruud
Mijn magazines
Mijn boeken
Activiteiten
Commitment van beide kanten
Met empathie en interesse in de ander heeft Ruud verschillende disciplines in zich verenigd. Commitment van beide kanten is zijn uitgangspunt. Ik ken Ruud in verschillende rollen en heb hem steeds als heel prettig ervaren. De ene keer geduldig, de andere keer voortvarend, begripvol, of juist prikkelend en uitdagend en alles wat er tussen zit. Zonder dat ik me gepusht of meegesleurd voel, heb ik juist het gevoel dat Ruud even naast me komt staan en me op mijn mogelijkheden wijst, zodat ik verder kan.
NdW (45)
Alles klopt als een bus
Het boek De essentie van het leven neemt je mee door de ‘basics’ van hoe de mens zich ontwikkelt en hoe emoties werken. Vanuit die basis geeft Ruud van Lent zijn visie op het verschil tussen wantrouwen en vertrouwen en krijg je inzicht in het conceptuele aspect daarvan. Zowel wantrouwen als vertrouwen zijn namelijk verschillende concepten die je helpen de juiste balans in je leven te vinden en vervolgens te bewaken. Het boek heeft een schrijfstijl die soms wat aan de verbeelding van de lezer overlaat, waar de eigen mening van de auteur in doorklinkt en waar grammaticaal of qua spelling niet overal de spreekwoordelijke puntjes op de i staan. Dit kan voor sommige lezers wellicht lastig zijn. Echter, het boek in combinatie met het werkboek en de coaching zorgen ervoor dat je iets essentieels leert waar je jezelf de rest van je leven een groot plezier meedoet. Je krijgt zicht op waarom je denkt wat je denkt, voelt wat je voelt en doet wat je altijd deed. Je ontwikkelt alertheid op wat je écht wilt (doen) en je gaat andere keuzes maken: vanuit het concept van vertrouwen in plaats van wantrouwen. De oefeningen van het werkboek dagen je op een laagdrempelige manier uit om naar jezelf te kijken. Deze oefeningen zetten de bewustwording in gang die nodig is om de nieuwe alertheid onder de knie te krijgen. De 1 op 1 coaching doet de rest. Het boek, werkboek en de begeleiding van Ruud van Lent kloppen samen dan ook als een bus.
BvK (45)